Medvedí cesnak – extra dávka vitamínov pre silnú imunitu
Štvrtok, 26. marec 2020
Medvedí cesnak – extra dávka vitamínov pre silnú imunitu

Ocitli sme sa v karanténe. Vychádzať z domu sa odporúča len v nevyhnutných prípadoch, aby sme si vybavili nákupy, poštu, povinnosti na úradoch. Raz denne by sme však mali vyjsť aj na čerstvý  vzduch – ideálne do prírody, kde sa naraz na malom priestore nepohybuje veľa ľudí. Prechádzka lesom prospeje aj deťom, aj dospelým. Teraz v prírode narazíte na veľkého pomocníka v boji proti chorobám a na podporu imunity – začal rásť medvedí cesnak! Nazbierajte si ho do košíka a doma z neho pripravte výrobnú polievku, pesto na cestoviny či rizoto!


Ako prišiel k svojmu menu

Medvedí cesnak je vraj prvá rastlinka, na ktorej si pochutí medveď po prebudení zo zimného spánku. Podľa toho vraj dostal aj svoje pomenovanie. Iné legendy hovoria, že jeho konzumácia dodá človeku medvediu silu. Medvedí cesnak sa využíva v kuchyni pri príprave chutných pokrmov aj v liečiteľstve. Bylinkári ho zberajú koncom marca a začiatkom apríla, kedy sa húfne objavuje vo vlhkých listnatých lesoch. V máji jeho listy zhorknú, cesnak zakvitne bielymi kvietkami a odkvitá, stratiac sa pod zem. Po zakvitnutí sa už jeho zber neodporúča.

 

Alicín aj veľa vitamínu C

Medvedí cesnak nezaťažuje žalúdok tak ako klasický cesnak. V jeho lístkoch sa ukrýva veľké množstvo vitamínu C. Nachádzajú sa v nich aj vitamíny skupiny B, železo, horčík, zinok, vápnik, tiež chlorofyl, ktorý detoxikuje a posilňuje. Podobne ako kuchynský cesnak obsahuje alicín, vďaka ktorému má antibakteriálne, protiplesňové a antivírusové vlastnosti. Podporuje trávenie, znižuje krvný tlak a cholesterol a pôsobí proti nespavosti. Môžu ho jesť aj deti – jeho konzumáciou sa im do tela dostane dostatočné množstvo ochranných látok, keďže sa medvedí cesnak považuje za jeden z najsilnejších antioxidantov posilňujúcich imunitu. Svoje pozitívne účinky si zachová aj po

zmrazení, sušený ich však stráca.

 

Ľahko sa zbiera

Keďže ho v listnatých lesoch rastie neúrekom, nájsť a natrhať ho nie je ťažké. Za chvíľku ho budete mať plný košík. Pozor však, nepomýľte si ho s konvalinkou, ktorá je jedovatá. Konvalinka však začína rásť až neskôr, keď už medvedí cesnak kvitne – cesnak v kvete sa však nezbiera, lebo je príliš slabý a nemá už takú výraznú chuť. Takže stačí nezbierať žiadnu zakvitnutú rastlinu. Medvedí cesnak – na rozdiel od konvalinky –, výrazne vonia po cesnaku, ak sa teda necháte viesť vôňou, nemali by ste sa pomýliť.

 

Jednoduché spracovanie s pomocou šikovných mixérov

Doma ho z košíka vyložte a hneď aj pripravte – ideálne je ho rozmixovať a buď hneď použiť na varenie, naložiť ako pesto do oleja, alebo ho dajte v rozmixovanom stave zamraziť. Na jeho mixovanie vám výborne poslúžia vysokootáčkové mixéry(ak z neho robíte pesto, rovno pridajte aj olej a píniové oriešky), smoothie mixéry Orava RM-1500, Orava RM-1550, či stolný mixér Orava RM-206. Ak taký doma nemáte, poradia si s ním hravo aj šikovné tyčové mixéry alebo univerzálne kuchynské sekáčiky. Samozrejme, čím viac otáčok, tým kvalitnejšie mixovanie, takže textúra výsledného produktu bude jemnejšia a lahodnejšia.

 

Chutné jedlá podporia vaše zdravie aj v čase zvýšeného rizika viróz

Prinášame vám pár fajných receptov, ktoré ľahko pripravíte aj s pomocou vašich ratolestí, ktoré sa už doma počas koronaprázdnin iste nudia a rady sa naučia niečo nové. Čokoľvek, čo sa nepodobá na diktát alebo rovnicu o dvoch neznámych.

 

 

Polievka z medvedieho cesnaku

Potrebujeme: extra panenskýolivový olej,1 cibuľu, 1 jarnú cibuľku, 100 g medvedieho cesnaku (cca jedna veľká hrsť), 1 väčší zemiak, veľkú hrsť mrazeného hrachu, soľ, čierne korenie, sušené čili, podľa chuti môžete použiť aj trocha sladkej smotany, mozzarellu

 

Ako na to:

Na troche oleja orestujte na drobno nakrájané cibule. Pridajte nakrájaný zemiak, hrsť mrazeného hrachu a nasekaný medvedí cesnak. Zalejte vodou, aby bolo všetko zakryté. Osoľte a okoreňte a varte, kým zemiaky nezmäknú. V závere rozmixujte dohladka. Ak sa vám zdá polievka príliš hustá, dolejte trocha vývaru, prípadne zjemnite smotanou alebo kúskom masla. Polievku môžete podávať s kúskami mozzarelly, pokvapkanú olivovým olejom a dochutenú trochou čili korenia.

 

 

Pesto z medvedieho cesnaku

Potrebujeme: 150 ml olivového oleja, 2 PL píniových orieškov, 1 strúčik cesnaku, kôru z 1 citróna, čerstvo mleté čierne korenie, soľ, 100 g listov medvedieho cesnaku, 3 – 4 PL nastrúhaného parmezánu

 

Ako na to:

Na panvici nasucho opečte píniové oriešky. Medvedí cesnak umyte a nechajte vyschnúť. Do mixéra nalejte olivový olej, pridajte oriešky, cesnak, citrónovú kôru, osoľte a okoreňte. Zmixujte a postupne pridávajte medvedí cesnak. Mixujte, kým vám nevznikne zelená pasta. Primiešajte parmezán a dolejte olivový olej podľa potreby. Na záver ešte raz premixujte.

 

Náš tip:

Pesto uchovávajte v chladničke. Ak chcete, aby vám vydržalo aj 3 – 4 týždne, zakaždým, keď z neho odoberiete, zarovnajte lyžicou jeho povrch a zalejte ho tenkou vrstvou olivového oleja.

 

K čomu sa hodí:

Pesto z medvedieho cesnaku chutí výborne na hriankach alebo so špagetami, do ktorých stačí pridať sušené paradajky a obľúbený syr. Rýchla večera je za pár minút na stole!

 

Viac informácií o šikovných pomocníkoch na mixovanie vitamínmi nabitých dobrôt nájdete na: www.orava.eu

Foto: Stanka M.

Kategória: Rady redakcie